Kanal tedavisi; çürümüş, enfekte olmuş veya kırılmış dişleri onarıp kurtarmaya yarayan bir tedavi yöntemidir. Kanal tedavisinde dişin sert dokusunun içinde bulunan kök kanalından diş sinirleri çıkarılır ve dişin içi temizlenir. Bu işlemin ardından da dişte açılan boşluklar doldurulur.
Dişte yaşanan çürüme problemleri zamanında tedavi edilmelidir. Zamanında müdahale edilmediğinde çürüme derinleri ilerleyip sinirlerin iltihaplanmasına yol açabilir. İltihaplı olan dişe de müdahale etmek gecikir. Bununla birlikte yoğun ve şiddetli diş ağrısı yaşanmasına neden olur. Bu sebeple dişte yaşanan sorunlarda uzman diş hekimiyle en kısa sürede görüşme yapılması gerekir.
Hekimin önerdiği şekilde kanal tedavisine de başlanılmalı ve diş mevcut hastalıklı yapısından kurtarılmalıdır. Kanal tedavisi sonrası hastanın dikkat etmesi gereken detaylar bulunur. Dişleri korumak ve bu korumayı uzun süre devam ettirebilmek için yiyecek ve içeceklere de dikkat edilmelidir. Dentasel ekibi olarak bu tekniği de başarılı şekilde uygulayarak herkesin sağlıklı ağız ve dişlere kavuşmasına olanak veriyoruz.
Kanal Tedavisi Sonrası Yeme İçme Nasıl Olmalıdır?
Kanal tedavisi uzman diş hekimlerimiz tarafından yapılır. İşlem öncesi ve sonrası uzmanlarımız tarafından hasta bilgilendirilir. Bu bilgilendirmeler arasında tedavi sonrası neler yenip içilebileceği ile ilgili de detaylar vardır.
Kanal tedavisi yapılırken ağız ve diş eti kısmına anestezik iğneler uygulanır. İşlem boyunca da uyuşukluk devam eder. Kanal tedavisi sonrası yeme içmeye başlamadan önce de bu uyuşukluğun geçmesini beklemeniz önerilir.
Anestezinin ardından birkaç saat içinde bu uyuşma geçer. Sonrasında fazla sert, çıtır ve yapışkan olacak yiyeceklerden kaçınarak yemek yemeye başlayabilirsiniz. Aşırı sıcak ve soğuktan uzak durulmalıdır. Diş hassasiyeti olacağı için bu durum önemlidir. Sıvı ve yumuşak yiyecekler ile normal oda sıcaklığındaki içecekler tüketilebilir. Kanal tedavisi tamamlanana kadar sert ve çiğneme gerektiren gıdalardan bir süre uzak durulmalıdır.
Kanal tedavisi sonrası yeme içmeye geçiş için ağızdaki uyuşukluğun geçmesi beklenir. Uyuşukluk çeşitli sebeplere bağlı olarak uzun veya kısa sürebilir. Anestezi sonrası his geldiği gibi sıvı gıdalarla yeme içmeye başlanabilir. Genellikle kanal tedavisini takip eden 2 – 3 gün içinde de orta sert ve sonrasında sert gıdalara geçiş yapabilir.
Mümkün oldukça tedaviyi takip eden ilk günlerde dişleri korumak adına dikkatli davranılması önemlidir. Dikkatli davranılmadığında kanal tedavisi ile yapılan dolgu işleminde düşme, zedelenme gibi durumlar görülebilir. Eğer bir sorun yaşanırsa mutlaka işlemi yapan uzman diş hekimi ile görüşülmelidir. İşlem sonrası yeme – içme süreci hakkında da tüm detaylara hekim bilgilendirmesi ile sahip olabilirsiniz.
Kanal Tedavisi Sonrası Başlıca Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kanal tedavisi, ortodonti tedavisi ile karşılaştırıldığında genellikle hastanın durumuna göre 1 – 2 seans içinde tamamlanır. Ortodonti tedavisi, genel anlamıyla diş teli tedavisidir. Diş bozukluklarının giderilmesi amacıyla tel takılma işlemidir ve işlemin tamamlanması 2 seneyi bulabilir. Kanal tedavisi ise yalnızca enfeksiyonlu, çürümüş veya kırılmış dişleri kurtarma amacıyla birkaç seansta tamamlanabilir.
Kanal tedavisi sonrası gerekli durumlarda hekim onayı ile ağrı kesici kullanılabilir. Bir operasyon geçildiği için uygulamadan birkaç gün sonraya kadar az da olsa ağrı görülebilir. Korkulacak bir durum değildir ve kısa sürede geçecektir. Kanal tedavisi uygulanan dişin üzerine basıldığında hissedilen bu ağrı, diş iyileştikçe tamamen kaybolacaktır. Tamamen kaybolması ise operasyona göre 3 hafta kadar sürebilir.
Kanal tedavisi sonrası başlıca dikkat edilmesi gereken bazı detaylar vardır. Öncelikle uzman diş hekimimiz tarafından size açıklanan önerilere mutlaka uymalısınız. Bunların başlıcaları sigara, alkol ve tütün ürünlerinden uzak durmanızdır. Ayrıca diş sağlığına zarar veren tüm maddelerden kaçınılmalıdır. En az 24 saat diş üzerinde tam koruma sağlanmalıdır.
Kanal tedavisi sonrası bunlara dikkat edilmesi önemlidir:
- Kanal tedavisi sonrası en az 2 saat soğuk veya sıcak gıdalardan uzak durulmalıdır.
- Yapılan tedavi iki üç gün içinde tam olarak oturacaktır. Bu sağlanana kadar sakız gibi dişe yapışabilen ve dişi zorlayan yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Ayrıca sert olup çiğneme sırasında dişi yoracak yiyeceklerden de uzak durulmalıdır.
- Kanal tedavisi ağız geneli değil, yalnızca birkaç dişe yapıldığı durumlarda, tedavi yapılan diş yerine diğer taraftaki dişler ile çiğneme yapılmalıdır. Böylece işlem gören dişler bir süre korunmuş olur.
- Diş temizliği yapmak önemlidir. Diş ipi, ağız bakım suyu gibi ürünler kullanılıyorsa bunların dişe zarar vermeyecek olanları seçilmelidir. Ayrıca diş fırçalamasında dişe yapılan kanal tedavisinin zarar görmemesi için yumuşak uçlu fırçalar tercih edilmeli ve yavaşça fırçalama işlemi yapılmalıdır.
- Ağrılarınız olursa diş hekimi tarafından size yazılmış olan ağrı kesileri kullanabilirsiniz. Reçete edilmeyen bir ilaç kullanımından kaçınılmalı, kullanılacak ilaçlar hekim gözetiminde olmalıdır.
- Ağrı kesici ile dâhil geçmeyen ağrılar varsa bunlar için mutlaka kanal tedavisi uygulayan uzman diş hekiminize danışmalısınız. Çünkü bazı durumlarda dişte enfeksiyon ve apse gibi sorunlar görülebilir. Bu durumlarda da yoğun bir ağrı yaşanabilir. Uzman hekimin yönlendirmesi ile gerekli durumlarda erken tedavi sağlanabilir.
- Sigara, alkol ve tütün ürünlerinden işlem sonrası 24 saat uzak durulmalıdır. Bu maddeler, erken kullanımda dişte apseye sebep olabilir.
- Kanal tedavisi sonrası yaşanan ağrıları azaltmak için günde üç kez tuzlu su gargarası yapılabilir.
Tüm dikkat edileceklere uyduktan sonra hala yaşadığınız problem varsa hekiminizle iletişime geçmelisiniz. Gerekli görülürse kontrollerden sonra yapılan dolgu işleminin üzerinden geçilir ve gerekirse yenilenir.
Bu sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amacı taşır. İçerikte tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.