Diş eti problemi, her yaştan insanda yaygın şekilde görülen bir ağız ve diş sağlığı rahatsızlığıdır. Dişleri çevresinden saran diş eti dokusunun zamanla dişi ya da diş kökünü ortaya çıkararak geri çekilmesi şeklinde tanımlanır. Diş eti çekilmesinin yaşanmasından sonra dişler ve diş eti çizgisi arasında belirli boşluklar oluşabilir. Bu boşluklar ise bakteriler ve mikroplarla dolup çeşitli hastalıkların oluşumunu tetikleyebilir. Bu nedenle diş eti rahatsızlıklarının tedavi edilmesi oldukça önemlidir.
Diş etleri üzerinde çekilme yaşanması, her zaman fark edilemeyebilir. Çünkü diş eti çekilmesi, yavaş yavaş gerçekleşen ve ilerleme gösteren bir durumdur. Dentasel ailesi olarak alanında uzman hekimlerimiz dahilinde hastalarımızın ağız ve diş sağlığını en iyi duruma getirmeyi amaçlayarak hizmetlerimizi sunuyoruz.
Diş Eti Çekilmesi Neden Oluşur?
Diş eti çekilmesinin oluşumunu etkileyen pek çok farklı etmen bulunur. Diş eti çekilmesi nedenleri ile ilgili kısaca bir liste yapmak gerekirse;
- Genetik faktörler
- Diş fırçalarken yanlış ve sert hareketlerin uygulanması
- Bakteriyel diş eti enfeksiyonlarının varlığı
- Rutin diş bakımını aksatmak ve bu konuda yetersiz davranmak
- Tütün ve tütün ürünlerini sıklıkla tüketmek
- Hormonal açıdan değişiklikler yaşamak ve dengesizliklerin oluşması
- Dişlerin çarpık olması ve yanlış sırayla dizilmesi
- Sert yiyeceklerin dişlere zarar verecek ölçüde sert biçimde ısırılması
- Dudak veya dil bölgesi üzerine piercing yaptırmak
- Dişleri sıkmak ya da sürekli gıcırdatmak
Diş Eti Çekilmesi Önlenebilir mi?
Diş etini güçlendirmek ve böylelikle diş eti çekilmesinin önlenmesini sağlamak mümkündür. Bu doğrultuda hastaların mutlaka uzman bir doktora başvurması ve doktorun söylediklerini dikkatli bir şekilde dinleyerek uygulaması gerekir.
Diş eti çekilmesinin oluşmasını engellemek için yapılması gereken en temel şey; düzenli ve eksiksiz bir şekilde diş bakımı yapmaktır. Her gün dişlerin rutin olarak en az 2 kere fırçalanması, diş ipi ile temizlenmesi ve düzenli şekilde diş hekimi kontrollerinin gerçekleştirilmesi oldukça önemlidir.
Dentasel olarak kliniğimizde diş eti şişmesi de dahil olmak üzere birçok ağız ve diş rahatsızlığına çözüm bulmayı hedefliyoruz. Uzman hekimlerimiz ve danışmanlarımız ile hastalarımıza her anlamda yardımcı olmak için çalışıyoruz.
Diş Eti Çekilmesi Belirtileri Nelerdir?
Diş eti çekilmesi belirtileri arasında bilinen ve bu rahatsızlığın en belirgin şekilde hissedilmesini sağlayan etmen, hassasiyettir. Özellikle sert ve çok sıcak ya da çok sıcak gıdaların tüketiminde diş köklerinde ağrı hissedilmesi, diş eti çekilmesine işarettir.
Ayrıca diş fırçalarken veya diş kökleri üzerinde baskı oluşturan şeyler yapıldığında kanama görülmesi de normal değildir. Diş etlerindeki şişkinlik ve kızarıklığın yanı sıra dişlerin normale göre daha uzun gözükmesi de diş eti çekilmesi belirtileri arasında yer alır. Siz de diş etini güçlendirmek istiyorsanız ve diş eti problemi yaşıyorsanız kliniğimize başvurabilirsiniz. Dentasel firması olarak hastalarımızın memnuniyetini ve ağız ve diş sağlığını ön planda tutarak hareket ediyoruz.
Diş Eti Çekilmesi Nasıl Düzelir?
Diş eti çekilmesi ne iyi gelir ve nasıl düzelir gibi sorular, pek çok hastamızın merak ettiği konular arasında bulunur. Diş eti çekilmesinin düzelmesi için hastaların gündelik yaşantıda da dikkat etmesi gereken detaylar vardır. Bu detayların başında ise dişlerin düzenli bir şekilde fırçalanması gerekir.
Ağız ve diş sağlığının korunması adına diş fırçasının yumuşak özellikle olması büyük öneme sahiptir. Dişlerin aralarına ve diplerine ulaşacak güçteki diş macununun kullanılmasına da dikkat edilmelidir. Ayrıca günlük rutin halinde ağız gargarasının yapılmasının etkileri de önemlidir. Dentasel olarak hastalarımız için en iyi diş eti tedavisi yöntemini araştırıp uyguluyoruz.
Diş Eti Çekilmesi Tedavi Aşamaları Nelerdir?
Diş eti çekilmesi tedavisi uzman hekimlerimiz tarafından belirli aşamalar doğrultusunda uygulanır. Öncelikli olarak hastanın ağız, diş ve çene yapısının anlaşılması için detaylı bir röntgen çekilir. Ardından diş eti çekilmesinin hangi seviyede olduğuna bakılır. Eğer rahatsızlık çok gelişmiş değilse cerrahi olmayan yöntemler yapılabilir. Bu yöntemler ise tartarların diş yüzeyinden kazınarak temizlenmesi, lazer ya da ultrasonik cihazlar yardımıyla uygulanabilir.
Öte yandan ilerlemiş diş eti çekilmesi tedavisinde diş cerrahisi işlemleri gerekli olur. Cep küçültme ameliyatı olarak da bilinen bu işlemde, ilk olarak diş etine ufak büyüklükte bir kesi açılır. Böylelikle diş eti dokusuna ulaşım daha kolay bir şekilde sağlanır ve temizleme işlemi de rahatlıkla tamamlanır.
Bu sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amacı taşır. İçerikte tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.