
Dişlerde meydana gelen kistler travmalara ya da diş yaralanmalarına bağlı oluşur. Ancak en sık nedeni dişlerde oluşan çürüklerdir. Oluşan çürüklerden meydana gelen oyuk, enfeksiyonel gelişmenin başlangıcıdır. Dişleri fırçalamamak ve yanlış beslenme de dişlerde plak oluşmasına neden olur.
Kistler görünmediği için fiziksel bir muayenede nadir teşhis edilir. Neyse ki kliniğimizde kullanılan X-ışınları diş kontrollerinde önemli rol oynar ve diş hekimlerimiz diş röntgeninde kistleri koyu lekeler olarak görerek tespit eder. Ancak hekimlerimiz çok büyük bir kistin varlığını yalnızca ağzı inceleyerek bulur. Bununla beraber kistin büyümesi uzun sürdüğünden, bu kişinin diş kontrollerini ihmal ettiği de anlaşılır.
Dişteki Siyah Lekeler Genellikle Neden Olur?
Kistin sözlük tanımı, “Değişik bir zarı bulunan ve vücudun yapısında ya da bir boşluğunda normal olmayan bir seyirde gelişmekte olan kapalı kesedir.” Kistler dişin çevresinde ve içinde yavaşça büyür. Diş etlerinde genelde kuronların yanlarında, ölü dişin kök ucunda, sağlıklı olmayan ve daha öncesinde çıkan azı dişlerde görülür. Ancak hastalarımızın kisti fark etmesi yıllar alabilir. Çünkü enfekte olana kadar büyümeleriyle ilgili şişlik ya da herhangi bir ağrı bulunmaz. Böylece diş kisti ağrı yapar mı, sorusu da cevap bulur.
Başlangıcında belli bir kist semptomu bulunmaz. Bu yüzden hastaların çoğu enfekte olasıya kadar kistlerin varlıklarını fark etmez. Bunun yanında dikkat çeken bazı belirtiler bulunur. Bunlar şöyle sıralanır:
- Dişlerin hassas olması
- Dişler arasında bazı boşlukların olması ve dişlerin yer değiştirmesi
- Dişler gevşek olması
- Belirli bir diş eti bölgesi şişmesi
- Diş etinin belli bir yerine bastırınca rahatsızlık olması,
- Yüzde uyuşma yani kistin bir sinire baskı yapıyor olması
Başlıca Diş Kisti Türleri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?
Diş eti kisti, içinde iltihap bulunmasına ilave olarak yarı katı, sıvı ve hava da bulunur. Oldukça yavaş oluşmakta olan kist, çene kemiğinde ya da diş kökünde olabilir. Kist oluştuktan sonra dişte sıkıntılar oluşmaya başlar. Diş etinde kist her kişide olmamakla beraber bazen ağrı da hissettirmez ve diş kisti belirtileri olmaz.
Hastalarımızın pek çok zaman fark etmediği bu sıkıntılı durum, yavaş geliştiği ve çoğu zaman da ağrı olmadığı için kendini gizler. Bu nedenle kist çenede oluşmaya başladığında ağrı olmadığından çok uzun bir süreçte fark edilmez. Fark edilmeyen kist, zaman içinde çene kemiğine zarar verir ve hatta daha da büyüdükçe kemiğin kaybolmasına neden olur.
Oldukça zararlı olan bu kistler, oluştuktan sonra uzun zaman fark edilmediği için hangi nedenlerle oluştuğunun bulunması da zorlaşır. Diş kisti neden olur, sorusunun cevabı oluşum nedenleri şöyle sıralanır: Diş travması, çürük ya da kötü diş tedavileri. Bazen de diş kökü kisti oluştuğunda şişlik olur. Eğer şişlik olduysa şanslısınız ve hemen bizlere Dentasel Kliniğe başvurarak tedaviye başlayabilirsiniz.
Şişliğin yanı sıra nadirde olsa ağrı yapan kist, son derece önemli bir diş problemidir. Bazı durumlarda meydana gelen bu iltihap dişlerden sonra iç organlara yayılabilir ve hatta insanı ölüme götürebilir. Diş kökünde diş kisti erken tespit edilirse ve hala küçük bir durumdaysa dişin çekilmesi ile tedavi olur. Fakat bazen dişin çekilmesi yeterli olmaz. Bu ve benzer durumlarda diş çekildikten sonra diş kökünde bulunan kist temizlenir. Diş kisti kanal tedavisi ise ihmal edilmemesi gereken ve özen isteyen bir tedavidir.
kist, diş kisti ameliyatı yapılmazsa zamanla çene kistine dönüşerek daha büyük sorunlara yol açar. Dişte meydana gelen kist çene kistine dönüştüğünde zamanlar tüm çene kemiğini kaplayacak ve kemiğin çökmesiyle sonuçlanacaktır. Diş kisti patlarsa ne olur, sorusunun önemi bu noktada dikkat çekicidir. Çünkü kist hiçbir zaman sadece ilaçla tedavi olmaz.
Diş kisti tedavisi, cerrahi işlem yapılması ile olur. Bu nedenle fark edildiği zaman hemen kliniğimize başvurunuz. Doktorlarımız tarafından yapılacak olan muayene sonrasında diş kisti nasıl geçer, sorusuna verilecek cevap, ameliyattır. Daha sonrasında doktorlarımızın belirlediği aralıkla kontrole gelinmesi gerekir.
Kistler genelde dudağın iç bölümünde olur, ancak dilde, ağzın tabanında, yanakların içinde ya da dil ya da dudakta bulunan piercing çevresinde de olur. Ağız tabanında olan kiste ranula, diş etinin üstünde olan kiste epulis denir. 20 lik diş kisti dikkat edilmesi gereken bir kist çeşididir. Mukoza kesesinde de mukoza kisti görülür.
Başlıca kist türleri şu şekilde sıralanır:
-
Dentijeröz Kist
Dentijeröz kistler, herhangi bir sempton vermez. Şişlik ve ağrı olmaz. Yavaş bir şekilde büyür. Dentijeröz kistler (DK) gömülü dişlerin çevresinde meydana gelir.
-
Periapikal Kist
Periapikal ya da radiküler kistler, nekrotik pulpalı ve enfekte dişlerle ilgili olarak inflamatuar kistlerdir. Kronik apikal periodontitisin sonucudur. Anacak bütün apikal lezyonlar kistlerin oluşumunu göstermez.
-
Lateral Periodontal Kist
Lateral periodontal kistler (LPK) nadir görülmekte olan bir gelişimsel odontojenik kist çeşididir. Klinik olarak bu kistte semptonsuzdur. Ama bazen diş etinde şişlik olur. Genelde yetişkinlerde premolar ve mandibular kanın bölgelerinde izlenir.
-
Rezidüel Kist
Artık kist olarak tanınan rezidül kistler, kronik enfeksiyonlu diş çekiminden sonra lezyonlu bölge temizlenmezse oluşan kistlerdir. Bu tarz kistler operasyonla alınır.
-
Döküntü Kist
Döküntü kist, dişlerin genelinde meydana gelir. Bu durum çok yaygın olup daha da yaygınlaşmaktadır.
Diş Kisti Tehlikeli midir?
Çene bölgesinde görülen kistler dişlere bağlı olarak oluşur. Kistler kanser oluşturmaz. Ancak tekrarlayabilen çeşitleri olması nedeniyle patolojik değerlendirme yapılmalıdır. Diş kisti patoloji sonucu bu kapsamda önemlidir.
Dişlerde oluşan kistler tedavi edilmediğinde tehlikelidir. Çünkü tedavi olmadığı takdirde bütün çene kemiğini kaplar ve kemiğin çökmesine neden olur. Bu nedenle belirli aralıklarla diş kontrolünden geçilmelidir. Fark edilmezse kiste olan iltihap dişlerden sonra iç organlara yayılabilir ve hatta insanı ölüme götürebilir.
Diş Kisti Alınmazsa Ne Olur?
Dişte meydana gelen kistler, diş problemleri arasında en önemli sorunlardandır. Eğer fark edilmez ve tedavi olmazsa çene kemiğini kaplar ve kemiğin kırılarak çökmesine neden olur. Zararı sadece bu kadar değildir, enfeksiyon kana karıştığında böbreğe ve eklemlere kadar gider.
Diş Kisti Zararları Nelerdir?
Kistler meydana geldikleri yerde yer kapladıkları için çene dokusunu kaydırır ve kemik kayıplarının oluşmasına neden olurlar. Bu kistler komşu olan kistleri çekebilir ve oldukları hizadan dışarıya doğru iterler. Çene kemiğinde büyümeye, kırılmaya ve çökmeye neden olabilirler.
Diş Kisti Nasıl Geçer?
Dişlerde oluşan kistler sadece ilaç tedavisi ile geçmez. Kistlerin tedavi olması için cerrahi işlemler uygulanmalıdır. Bu yüzden fark edildiğinde hemen kliniğimize başvurmanız tavsiye edilir. Doktorlarımız tarafında gerekli muayeneler olduktan sonra ameliyat yapılması gerekir.
Diş Kisti Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Burada sıkça karşılaşılan diş kisti ameliyatı zor mu, sorusu dikkat çeker. Ameliyat sırasında acı ya da ağrı hissedilmez. Yapılacak ameliyat ise kistin çeşidine göre değişir. Ameliyat öncesinde antibiyotik kullanımı gerekir. Daha sonra diş eti kesilir ve iç tabakada bulunan kist, çevresinde bulunan sinirlere ve dokulara zarar vermeden temizlenir. Ameliyat kesilen dişetine dikiş atılması ile biter.
Ameliyat Sonrası İyileşme Süreci
Diş kisti ameliyatı sonrası yapılması gerekenler arasında dinlenme önemlidir. Ameliyattan ortalama 3 ila 4 gün sonrasında normal hayata dönülür.
Bu sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amacı taşır. İçerikte tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.