Kanal Tedavisi
TÜM DİŞ SORUNLARINIZI
HEMEN ÇÖZELİM!
Hastalarımızın ihtiyaçlarını dinliyor en uygun steril ortamda birinci sınıf malzemelerle tedavilerini yapıyoruz.
Dişte oluşan çatlak, kırılma, dişin hasar görmesi, çürükler sonucu dişte bulunan sinirlerin işlevini kaybetmesi sonucu dişin kanallarında bulunan sinirlerin temizlenmesi, dezenfekte edilmesi yada dolgu ile doldurulması işlemine kanal tedavisi denir.
Kanal Tedavisi Nedir? Tüm Bilmeniz Gerekenler
Kanal tedavisi veya endodonti olarak bilinen işlem, diş ve diş köklerinde meydana gelen hasarların düzeltilmesinde başvurulan yöntemlerden biridir. Enfekte olan, çürüyen veya kırılan dişin kurtarılmasında uygulanır. Dolgu işlemine benzerdir ancak daha kapsamlıdır. Öncelikle enfekte olan bölge iyice temizlenir ve dişin köküne kadar bu temizleme işlemi yapılır. Tedavi aşamasında kök kanalının içine gidilir ve buradaki yumuşak doku olan pulpa ile diş sinirleri çıkarılır. Pulpa, dişin kök ucuna kadar uzanır ve sinirler, kan damarları ve bağ dokuyu içinde barındırır. Diş kırıldığı veya çatladığı durumlarda pulpanın içine bakteriler girer ve burada çoğalırlar. Bunun sonucunda tedavi geciktiği sürece bakteriler artmaya ve dolayısıyla ağrıye ve diş kaybına sebep olabilir. Böyle durumlarda çürümüş, çatlamış veya kırılmış dişlerin yeniden onarılması ve kurtarılması kanal tedavisi uygulanır.
Kanal tedavisi ile birlikte dişin yapısı da değişeceğinden kişinin gülüşü, duruşu da daha öz güvenli olacaktır. Dentasel olarak gülüş estetiği veya diğer bir adıyla gülüş tasarımı konusunda da hastalarımızın ihtiyaçlarını dinliyor ve onlar için en uygun tedavi yöntemini steril ortamlarda yapıyoruz. Böylece sağlıklı dişlerle daha öz güvenli halde yaşamınıza devam edebilirsiniz.
Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kanal tedavisi 2 aşama olarak yapılır. Birinci aşaması tanı ve planlama ikinci aşama ise uygulama evresidir. Öncelikle tanı ile birlikte hasarlı olan dişin incelemesi yapılır. Bazı durumlarda dişin direkt çekilip implant uygulanması gerekebilir. Ancak diş kurtarılabildiği sürece kanal tedavisi ile sorun çözülür. Tedavi aşamaları şu şekilde özetlenebilir:
- Hasarlı diş ve çevre dokuların anestezi ile uyarılması, uyuşturulması
- Hasarlı dişin diğer çevre dokulardan izole edilmesi
- Kök kanalına giriş için hazırlık yapılması
- Kök kanalı boşluğun şekillendirilmesi
- Oluşan boşluğun temizlenmesi ve dezenfekte işleminin yapılması
- Sızdırmayacak şekilde içinin doldurulması
Tedavi için hastadan genelde 2 adet radyografi alınır. Hasarlı dişin durumuna göre bu sayı artabilir. Dişin canlılığını tamamen yitirdiği durumlar olabilir. Öyle anlarda kök üzerinde temizleme ve şekillendirme işlemi ile birlikte antiseptik bir malzeme ile kök kanalına uygulama yapılır.
Kanal tedavisinde de dolgu işlemi gerekir. Ancak burada sıradan bir dolgu söz konusu değildir. İşleme öncelikle pulpanın çıkarılması ile başlarız. Sonrasında uygun ve steril aparatlar kullanarak kök kanalını yeniden şekillendirme ve temizleme işlemine geçeriz. Tüm uygulamalar tamamlandığında çekilen röntgenlerle birlikte hastanın durumunu saptarız ve tedavi başarılıysa bundan sonraki süreç olan kalıcı dolgu işlemine geçeriz. Kalıcı dolguya başlamadan önce yaklaşık 4 - 5 gün beklenir. Bu süre, dişin iyileşmesi için gereklidir. Ancak boş bırakılmaz ve hastaya geçici dolgu yapılır. Hasta yeniden kontrol geldiğinde de kalıcı dolgu işlemine başlanır.
Hangi Durumlarda Dişe Kanal Tedavisi Yapılması Gerekir?
Bazı çeşitli durumlarda diş kanal tedavisi uygulamaları gerekebilir. Bunların başında derin ve iyice köke işlemiş olan çürükler baş sırada yer alır. Ayrıca diş kemiğinde oluşan çatlaklar, kırılmalar da kanal tedavisi için başlıca sebepler arasındadır. Diş tedavileri genellikle dolgu ile kısa sürede yapılabilir ancak bazı ciddi durumlarda, diş iyileşemeyecek kadar zarar gördüğünde kanal tedavisi gereklidir. Kanal tedavisi ile ölü diş tamamen kurtarılabilir ve dişin kemik yapısı da buna bağlı olarak kurtarılır. Kanal tedavisinin gerekli olduğu bazı durumlar şöyle sıralanabilir:
- Çiğneme veya ısırma sırasında oluşan ağrı
- Diş etlerinde sivilce benzeri yaralar
- Sıcak ve soğuk gıdalara karşı hassasiyet
- Çatlamış veya kırılmış dişler
- Derin çürükler
- Diş eti, yüz veya boyunda oluşan şişlik
Kanal tedavisine geç kalındığı durumlarda veya dişin kurtarılamadığı evrelerde dişin tamamen çekilmesi gerekebilir. Böyle anlarda da implant tedavisi ile yeniden gerçeğe uygun olarak bir diş tasarımı yapıyoruz. Hastamızın ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak onlar için en uygun olan yöntemleri seçerek her zaman hasta memnuniyeti odağı ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Kanal tedavisi, uygulama yapılacak dişin hastalık seviyesine göre farklı sürelerde tamamlanabilir. Öncelikle başlangıç evresi olan ilk muayene, tanı ve planlama da dahil edildiğinde genel süre uzayacaktır. Direkt olarak işlem süresi olarak ele alındığında ise hastamızın en kısa sürede sağlığına kavuşmasını amaçlayarak hızlı ve etkili yöntemlerle tedaviye devam ederiz. Süreyi etkileyen, dişteki kök sayısı ve kök kanallarındaki enfeksiyon yoğunluğudur. Tedavi aşamasında bu enfeksiyonlu alan özenle temizlendiği için yoğunluğa göre süre de değişiklik gösterir. Günlük olarak işlem süresi ortalama 1 saat sürede tamamlanır. Ancak dişteki enfeksiyon durumu ve bunun temizlenmesine bağlı olarak bazı durumlarda dişi temizlemek için içeri ilaç konulur. Dolayısıyla iyice temizlenmesi için de dişi kapatmadan önce 1 hafta kadar beklenebilir.
Kanal tedavisi aynı gün tamamlanmadığı durumlarda birkaç hafta beklenebilir. Bu sürede dişin enfeksiyon kapmaması için geçici dolgu uygulaması yapılır. Hekimimizin yönlendirmesi ile dişi kapatma zamanı gelene kadar hasarlı olan kısımla çiğneme işlemi yapmaktan kaçınılmalıdır. Her ne kadar geçici bir dolgu bulunsa da dişe olumsuz etki edebilir. Kalıcı dolgu yapılana kadar beklemekte fayda vardır. Bazı hastalarda enfeksiyonun durumuna göre tedavi başarısız olabilir. Başarısız kanal tedavisi belirtileri; ağrı, hassasiyet, şişme, iltihaplanma şeklinde kendini gösterebilir. Benzeri herhangi bir olumsuz durum yaşadığınızda vakit kaybetmeden uzman hekimlerimize danışmalısınız.
Kanal Tedavisi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kanal tedavisi sonrası dişin hızlı bir şekilde iyileşebilmesi için bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. Hekimimiz tarafından da size iletilecek bu noktalar şu şekildedir:
- Enfeksiyonun yoğun olduğu durumlarda işlem sonrasında da hafif de olsa ağrı hissedilebilir. Kanal tedavisi sonrası ağrı için hekimimizin yazdığı ilaçları önerdiğimiz şekilde kullanmanız gerekir.
- Tedavi tamamlandıktan sonra en az üç saat bir şey yenmemelidir.
- Dişin sağlıklı bir şekilde kullanılabilmesi için düzenli bakım gereklidir. Bakımların aksatılmaması önemlidir.
- Dişlerde çürük oluşumuna neden olan gıdalardan uzak durulmalıdır.
- Çok sert yiyecekler dişle kırılmamalı, çiğnemeye çalışılmamalıdır.
- Diş temizliğinde kullanılan fırçalar yumuşak kıllı olmalı ve çok bastırılmadan temizlik yapılmalıdır.
Kanal tedavisi sonrası diş üstüne basamama gibi durumlar görülebilir. Bunlar başlangıç için normaldir. Diş ve kök içinde uygulama yapıldığı için hassasiyet olabilir. Ancak bunlar birkaç gün içinde geçmelidir. Geçmediği durumlarda kliniğimize başvurarak yeniden bir muayene olmanızda yarar vardır.
Kanal Tedavisi Fiyatları Nasıldır?
Kanal tedavisi fiyatları uygulamanın türüne göre değişiklik gösterir. Hangi kalıcı dolgunun kullanılacağı da fiyatlar üzerinde etkilidir. Ayrıca kaç dişe müdahale edileceği, ne kadarında ne gibi sorunlar olduğu gibi detaylar kanal tedavisi ücreti belirlenirken etkili olur. Bunun sebebi de tedavi sürecine bağlıdır. Süreç ve işlemin uzunluğu, hasarlı olan dişin sayısına göre kişiye özel bir tedavi planı uygulanır. İşlem sonrası dental macun ve gutta percha isimli kauçuk bir madde ile kalıcı dolgu işlemi yapılır. Bu aşamada gümüş dolgu da yapılabilmektedir. Bu tür, tıbbi olarak amalgam dolgu olarak bilinir. Gümüş, bakır ve kalay alaşımının cıva ile karıştırılması sonucu elde edilir. Uzun ömürlü olması sebebiyle sıkça tercih edilir. Beyaz veya gümüş dolgu hastaya ve tedaviye göre belirlenir.
Uygulama yöntemi ve dişin durumuna göre belirlenen diş kanal tedavisi fiyatları ve tedavi süreci hakkında uzman görüş için Dentasel ekibimizle iletişime geçebilirsiniz. Siz de bizi tercih ederek güzel gülüşlere ve sağlıklı dişlere sahip olabilirsiniz.