Ortodonti

TÜM DİŞ SORUNLARINIZI
HEMEN ÇÖZELİM!

Hastalarımızın ihtiyaçlarını dinliyor en uygun steril ortamda birinci sınıf malzemelerle tedavilerini yapıyoruz.

Diş Hekimi Köksal Seller

Çenelerde, dişlerde görülen çapraşıklık aileleri çok huzursuz eder. Estetik ve fonksiyonel açıdan da mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Bu durum genetik kaynaklı olabildiği gibi çevresel faktörlere de bağlıdır. Örneğin erken süt dişi kaybı sonucu yeni gelen dişler rehberlerini kaybeder. Yanlış yerlerden sürer.

ortodonti-ortodontics-2

Ortodonti Tedavisi Nedir?

Diş ile ilgili çeşitli tedavi yöntemleri bulunur. Özellikle çarpık diş sorunlarında ise akla ilk gelen ortodonti işlemidir. Burada da ortodonti ne demek sorusu ortaya çıkar. Ortodonti sözlük anlamı olarak; dişlerin estetik bir biçimde çene kemiğine yerleştirilmesi konusunda hizmet veren diş hekimliği alanıdır. Kelime köken olarak Yunanca’dan gelir. Ortho ve odons kelimelerinin birleşimi ile oluşur. Ortho, düzgün; odons ise diş anlamındadır. Temelde düzgün diş olarak özetlenebilir. 

Hastanın tüm diş yapısının bir düzende sıralı olarak görünmesi için yapılan işlemler bütünüdür. Diş teli uygulaması olarak da bilinir. Sağlık amaçlı olarak ihtiyaç duyulabileceği gibi tamamen estetik kaygılar ile de bu işlem yapılabilinir. Estetik açıdan bakıldığında gülüş tasarımı olarak adlandırılabilir. Hastanın daha iyi bir gülüşe sahip olması, konuşurken kendini rahat hissedebilmesi ve öz güvenli olabilmesi için ortodonti hizmetini uzman ekiplerimizle en iyi şekilde tamamlarız. Dentasel olarak ortodonti anabiliminde kendini geliştirmiş hekimlerimiz ile daha iyi bir diş yapısı ve gülüş tasarımı için yanınızdayız.

Hangi Durumlarda Ortodonti Tedavisine İhtiyaç Duyulur?

Ortodonti temelde dişlerin daha doğru ve düzgün görünmesi için yapılan işlemdir. Genellikle uyumsuz ve çapraşık diş tedavisi için bu yöntemi uygularız. Bu tedaviyi gerektirecek durumlar çoğunlukla çocukluk döneminden gelmektedir. Henüz yeni çıkan dişlerin çapraşık olarak büyümesi mümkündür. Bu şekilde büyüdüğünde ileri yaşlarda düzeltmeye ihtiyaç duyulabilir. Diğer yandan tamamen iskeletsel bozukluk sebebiyle de bu tedaviye başlanabilir. Alt ve üst çenenin birbirini tamamlamaması, birinin daha geride olması, dengeli olmaması gibi durumlarda diş yapısı da olumsuz etkilenir. 9 - 12 yaş gibi henüz büyüme evresinin başında olan çocuklarda uygulandığında tedavi daha kısa sürebilir. İleri yaşlarda da ortodontiye başvurmak mümkündür. Yaşla birlikte dişlerin iyileşme süreci de uzayabilir. Gerekli olan tüm bilgiler ön muayene ve işlem sonrası hekimlerimiz tarafından hastaya iletilir.

Ordodonti Tedavisindeki Seçenekler Nelerdir?

Ortodonti tedavileri kapsamında çeşitli işlemler uygulanır. Bu işlemler, hastanın ihtiyaçları göz edilerek belirlenir. Yaş, yaşanılan sağlık problemi veya estetik amaçlı olarak hastanın ihtiyacına göre uygulamalar yapıyoruz. Bunun için öncelikle çeşitli muayeneler yaparak başlarız. Muayene sonrası diş ve çene filmini çekerek filmin sonucuna göre daha detaylı incelemeye geçeriz. Hastanın ihtiyaç duyduğu işlem de bu aşamada belirlenir. Tedavide çeşitli seçenekler mevcuttur. 

Diş teli olarak da bilinen ortodonti işleminde takılan malzemeye bilimsel açıdan “braket” adı verilir. Seçenek olarak da bu braketler kendi aralarında ayrılır. Şeffaf, metal, seramik, safir, invisalign, lingual, damon (kapaklı) gibi çeşitler vardır. Uygulanacak tedavi yöntemi ve hastanın durumuna göre bu seçenekler arasından biri kullanılır. Diş teli takıldığında belirlenen süre boyunca hastada bu teller sabit olarak kalır. Bazı durumlarda takılıp çıkarılabilen çeşitler de tercih edilebilir. Öyle olduğunda hasta dilediği zaman çıkarıp yemek yiyebilir ve daha sonra yeniden takabilir. Ancak bu durum tamamen dişin durumu ve tedavi yöntemine göre uzman diş hekimimiz tarafından belirlenir. 

Ortodonti Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Ortodontik tedavi süresi her hastada farklılık gösterir. Bunun sebebi uygulama yöntemi ve ihtiyaçlardır. Aynı zamanda uzman diş hekimimizin önerilerine de uyulması gerekir. Dikkatsiz kullanımlarda tedavi süreci uzayabilir. Ortalama olarak tüm bu sürecin tamamlanması 22 - 24 ay arası sürebilir. Bu süre zarfında da düzenli olarak kliniğimize gelip kontrollerinizi olmanız gerekir. Hekimimiz düzenli aralıklarla kontrole çağırıp dişlerin durumuna bakar. Diş ve çene röntgenleri çekilerek diş teli sonrası dişin düzelme evresi takip edilir. 

Diş teli uygulamaları genellikle sabit olarak birkaç ay veya yıl olarak ağız içinde kalır. Dolayısıyla implant gibi ihtiyaçlarınız varsa özel olarak ilgilenilmesi gerekir. Hastaya göre değişmekle birlikte tedavi ile birlikte diş kökleri de yer değiştirir ve düzgün bir görünüm kazanır. Bu sebeple daha kesin ve başarılı bir sonuç için tedavinin tamamlanmasını beklemek iyi olacaktır. 

Ortodonti Tedavisinde Hangi Araçlar Kullanılır?

Ortodonti nedir ve nasıl uygulanır gibi sorular bu işleme ihtiyaç duyan herkesin aklında yer alır. Halk arasında diş teli olarak bilinen bu işlem ile hastanın sahip olduğu diş yapısı daha güzel bir hale getirilir. Estetik kaygılar ile de sıkça yapılan bu işlemde tüm dişler, dizi dizi sıralanır. Diş kırılması, ağız - çene bozukluğu, çarpıklık gibi durumlarda ihtiyaç duyulan bu tedavide kullanılan araçlar da kişiye göre değişir. Braketler hastanın durumuna göre belirlenir. En sık kullanılan 4 araç; metal diş teli, şeffaf diş teli, lingual diş teli ve şeffaf diş plağıdır. Şeffaf plak, hafif diş ve çene bozukluklarında tercih edilir. Dişin yapısına göre ayarlanan plak, yemek yerken veya diş fırçalarken herhangi bir ek güce ihtiyaç duyulmadan kolayca çıkarılıp takılabilir. 

Ortodonti Tedavisinden Sonraki Süreç Nasıldır? 

Ortodonti diş tedavisi tamamlandıktan sonraki süreçte de diş hekiminizi ziyaret etmeniz gerekir. Hekimin belirlediği sürelerde kontrole geldiğinizde dişlerin durumuna göre uygun görülen pekiştirme tedavisi (retansiyon) uygulanır. Bu işlemin amacı, dişlerin mevcut yeni konumunu korumasını sağlamak. Bozulma ve eski haline dönüşünün engellenmesidir. Pekiştirme tedavilerinden biri de şeffaf plak yöntemidir. Çıkarılıp takılabilir bu plaklar ile dişlerinizin uzun süre sağlıklı kalmasını sağlayabilirsiniz. Diş teli ile birlikte çene yapısı da değişeceğinden yüz, dudak ve konuşmada da güzelleşmeler görülebilir. Sürecin sağlıklı ilerlemesi için Dentasel hekimlerimiz ile irtibatta kalmanız önemlidir. Ortodonti nedir, nasıl gerçekleştirilir veya daha fazlası hakkındaki tüm sorularınız için hekimlerimizle iletişime geçebilirsiniz.

Hızlı İletişim Formu


Sağlık durumunuzla ilgili doktorlarımıza ve uzmanlarımıza danışmak ve randevu almak için aşağıdaki formu doldurarak bize ulaşabilirsiniz.

YUKARI