
Sabit protezin uygulanamadığı durumlarda uygulanan parsiyel protez tedavisinde, protez dişsiz olan bölgenin önündeki dişe kanca ile tutturulur. Bu nedenle bu protez tarzına kancalı protez de denir. Parsiyel protezler dişten destek alarak bağlantı sağlar. Metal kancalar aracılığı ile dişe bağlantı sağlanır. Ortalama 2 haftada 5 seansta parsiyel protez yapımı tamamlanır.
Parsiyel yani kancalı tip protezler özellikle sabit protez kullanamayan hastalar için uyundur. Ancak bu protezlerde metal kancalar olduğundan estetik tam olarak sağlanamayabilir. Protez takıp çıkarılarak kullanılabilir. Alt çenenin dilin altındaki kısımdan ve üst çeneden geçen kısımda metal kancalar bulunur. Başlangıçta alışmak zor olabilir. Ancak sonrasında kendi dişiniz gibi kullanım sağlayabilirsiniz. Kaliteli yapılan kancalı protezler doğal dişlere yakın konforda kullanım sunar. Dentasel olarak ağız ve diş sağlığına verdiğimiz önemle ve hastalarımızın kaliteli gülüş estetiği hizmetlerine ulaşması için çalışıyoruz.
Parsiyel Protez Kimler İçin Gereklidir?
Sabit protez uygulanamayan hastalar için parsiyel protez gereklidir. Parsiyel protez diş dizimi profesyonel yapıldığında herkesin rahatça kullanabileceği doğal diş konforu yakalanabilir. Başka yöntemlerle tedavisi mümkün olmayan diş sorunlarında parsiyel protez çözüm olmaktadır.
Diş kaybı yaşayan ve diğer yöntemlere uygun olmayan hastalar için bu protezler uygundur. Bu açıdan herkese göre parsiyel protez çeşitleri bulunur. Yapım ve malzeme olarak farklı olanaklar sunan bir tedavidir. Diş kaybı olan hastaların diğer tedavilere uygun olmadığı durumlarda kancalı protez doğru çözüm olarak öne çıkar. Doğal dişlerin bir kısmı varsa ya da bir kısmı içe çekilmişse parsiyel protez tercih edilir. Ana dişlere kroşe tellerle bağlanan protezlerdir. Hassas bağlantılı parsiyel protez (çıtçıtlı protezler) de çok sayıda eksik diş olduğu durumlarda tercih edilen protezler arasında yer alır.
Parsiyel Diş Protezi Yapım Aşamaları
Parsiyel diş protezleri bölümlü protezler olarak da bilinir. Ağızdaki diş kaybının kısmi olduğu durumlarda tercih edilir. Parsiyel protez yapımı 5 seans ve ortalama 2 hafta sürer. Diş doku destekli olan bu protezlerin yapımında öncelikle hastanın diş röntgeni ve ağız çene yapısı kontrol edilir. Uygulama öncesinde destek dokular sağlığına kavuşturulur. Yumuşak dokulardaki düzensizlikler giderilir. Kabul edilebilir bir okluzal düzlem oluşturulur. Protezin formuna göre doğal diş formu ayarlanır. Teşhis modelinin ve tedavi süreçlerinin planlaması sonrasında ağız hazırlığı yapılır. Hazırlık sonrasında protez için ikinci ölçü ve ana model protez hazırlığına geçilir.
Ölçü ve ana model hazırlığından sonra hastanın ağız içi klasik parsiyel proteze tam olarak uyumlu hale getirilir. Beşinci seans sonrasında hazırlanan protez dişler ağza yerleştirilir.
Parsiyel Diş Protezi Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hareketli, bölümü parsiyel protez doğru kullanıldığında ve bakımı doğru yapıldığında uzun yıllar kullanılabilir. Protezi çıkarıp takarken özenli olmak ve aynı zamanda da hijyenik olmak önemlidir. Protez temizlenirken de aynı şekilde hijyene dikkat edilmelidir. Proteze alışmak biraz zaman alır. Ancak genel olarak 1-2 ayda alışılır ve sonrasında kullanımı oldukça rahat olur.
Hastaların bazı durumlarda protezi hiç çıkarmadan takmaları istenebilir. Bu durumda yapışkanlı ve sıcak besinlerden başlarda kaçınmak gerekir. Protezi kullanırken hem sağ hem sol yanlar eşit şekilde kullanılmalıdır. Protezin kullanım konforu açısından doktor kontrollerini aksatmamak da önemlidir. Dikkat edilmezse protezler yumuşak dokuya zarar verebilir. Doğru kullanıldığında kısa sürede proteze alışmak mümkündür. Konforlu kullanım için ağız içi ve protez sağlığına dikkat edilmelidir.
Proteze alışma zamanı olan ilk bir – iki aylık dönemde dengeli beslenmeye ve zararlı yiyeceklerden uzak durmaya da özen gösterilmelidir. Protezi kullanım hakkında uzman doktorun tavsiyelerine uymak ayrıca önem taşır. Uzman doktor kontrollere gelmenizi isteyecektir. Kontrollere giderek dokularının ne durumda olduğuna baktırmalısınız. Protezde sorun yaşarsanız doktorunuzla tekrar görüşmelisiniz. Uzun süreli ve konforlu kullanım için protez kullanımında doktor tavsiyelerine uymalısınız.
Parsiyel Diş Protezi Fiyatları Nasıldır?
Parsiyel diş fiyatları diğer uygulamalara göre daha uygun olabilir. Kısmi diş kayıplarında kayıp diş sayısı, doku durumu gibi etkenler fiyatları belirlemede öne çıkar. Parsiyel protez aşamaları hastaya göre değişebilir. Her hasta için planlanacak sürece göre fiyat belirlemesi yapılabilir. Bu tedavi sürece göre diğer tedavilerden daha ekonomik olabilir.
Diş sorunlarınızda en uygun tedaviyi en uygun fiyatla bulmak için uzmanlarımızdan destek alabilirsiniz. Uzman doktorlarımız sizlere hangi tedavinin daha uygun olacağını belirler. Buna göre fiyatlar arasında seçim yapabilirsiniz. Farklı tedavi yöntemlerinden size en uygun olan hangisi ise uzman doktorlarımızdan öğrenebilir, size uygun olan tedavi için en cazip fiyat teklifini bizden alabilirsiniz. Dentasel olarak sunduğumuz yüksek kaliteli hizmet süreçleri ile en iyi çözümlere ulaşırsınız. İmplant tedavisi yöntemine göre daha uygun olan protez dişler ne yazık ki implant kadar uzun süreli kullanım sunmaz.
Parsiyel Protezin Kancasız Olanı Var mıdır?
Parsiyel proteze alternatif olarak çıt çıtlı protez denen hassas hareketli bağlantılı protezler tercih edilebilir. Gizli tutucularla tasarlanan bu protezlerde kanca görünümü olmaz. Daha estetik bir kullanım söz konusudur. Bu protezler de aynı şekilde 5 seans 2 haftada tamamlanır. Hassas bağlantılar sayesinde daha konforlu ve estetik kullanım sunar. Çok sayıda diş eksiği olan hastalar için alternatif bir tercihtir.
Kancalı protez istemeyen hastalara hassas bağlantılı hareketli protezler önerilebilir. Parsiyel protez ve diğer protezlerden hangisi sizin için daha uygun öğrenmek istiyorsanız bizi arayarak randevu alabilirsiniz. Hastaya göre en uygun protez seçeneklerini sunarken uygun fiyat avantajlarıyla yüzünüzü de güldürüyoruz.
Bu sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amacı taşır. İçerikte tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.