Periodontoloji (Diş Eti Tedavileri)
TÜM DİŞ SORUNLARINIZI
HEMEN ÇÖZELİM!
Hastalarımızın ihtiyaçlarını dinliyor en uygun steril ortamda birinci sınıf malzemelerle tedavilerini yapıyoruz.
Periodontal hastalıklar dişeti ve dişleri destekleyen diğer dokuları etkileyen iltihabi hastalıklardır. Erişkinlerde diş kayıplarının %70'inden periodontal hastalıklar sorumludur. Bu hastalıklar erken dönemde teşhis edildiklerinde kolay ve başarılı bir şekilde tedavi edilebilirler.
Diş Eti Tedavisi Nedir? Tüm Bilmeniz Gerekenler
Diş eti hastalığı olduğu durumlarda uygulanan tedavi yöntemidir. Bu hastalık genellikle diş etlerinde çekilme şeklinde görülebilir. Çekilmenin yanı sıra diş eti güçsüzleşmesi de tedavi gerektiren durumlar arasındadır. Sorunun ne olduğunun anlaşılabilmesi için öncelikle ilk tanı işlemi gereklidir. Tanı ile birlikte hastanın sorunu da anlaşılır ve buna uygun olarak tedavi yöntemi belirlenir. Diseti ile ilgili bazı hastalık durumlarında başlangıç safhasında dolgu işlemleri yeterli olabilir. Ancak ilerleyen hastalıklarda diş eti protezi uygulamasına geçilebilir. Protez evresi, tedavi sürecinin son aşaması olarak bilinir.
Diş etleri tedavisinde ilk olarak önleyici tedavilere başvurulur ve hastalığa sebep olan faktörler belirlenir. Öncelikli olarak sebep olan durumlar neyse bunların ortadan kaldırılması sağlanır. Sonrasında hastaya uygun tedavi yöntemine geçilir. Genellikle temel problemlerde hastalığın oluşmasının sebebi doğru veya yeterli temizlemenin yapılmamasıdır. Uygun şekilde dişler temizlenmediğinde plaklar oluşabilir. Buna bağlı olarak diş üzerinde lekelenmeler ve diş köklerine doğru hafif ağrılar hissedilebilir. Sert kıllı diş fırçası kullanımı veya sert bir şekilde fırça uygulaması da diş etlerinde kanamaya yol açabilir.
Diş Eti Tedavisi Gerektiren Durumlar Hangileridir?
Diş eti zonklaması, sızlaması, ağrıması, kanaması gibi durumlarda tedavi gereklidir. Hastalar bu gibi durumları yaşadıklarında genellikle birkaç gün beklemeyi tercih eder. Ancak bir hekime başvurduğunuzda tedavi sürecini de hızlandırmış olursunuz. Tüm zonklamalar ve ağrılar aslında mikroplardan veya daha ileri boyutlu hastalıklardan sebep olabilir. Dolayısıyla ne kadar erken tedaviye başlanırsa o kadar iyidir. Hastalık durumun anlaşılması bazen çok net olmayabilir. Çürük olmaması ve dişlerin dıştan çok sağlıklı görünmesine rağmen diş eti hastalıkları bulunabilir. Böyle durumlarda hastalığın anlaşılması ise dişlerde meydana gelen hassasiyetle anlaşılır. Sıcak veya soğuk gıdalarda yoğun bir sızlama duyuyorsanız tedaviye ihtiyacınız olabilir.
Dişlerin kök kısmına yakın olan yerlerinde ve diş etine doğru biriken sarı lekeler varsa bu durum da diş eti hastalıkları tedavisine ihtiyacınız olduğunu gösterir. Bunlar temel ve küçük gibi görünen detaylar olsa da birkaç gün içinde geçmediği durumlarda hekime başvurulmalıdır. Diş eti çekilmesi, diş etine herhangi bir cismin batması, kesilmesi, zarar görmesi gibi durumlara bağlı olarak oluşan şişmeler ve kanamalar acil müdahale gerektiren hastalıklar arasındadır. Kendinizi kontrol ettiğinizde bu rahatsızlıkları tespit ediyorsanız en kısa sürede Dentasel ekibimizle iletişime geçebilirsiniz. Diğer yandan diş beyazlatma işlemleri için de uzman ekibimizle görüşebilirsiniz. Sizin için en iyi tedavi yöntemini uygulamak için tüm kadromuzla hazırız.
Başlıca Diş Eti Hastalıkları Nelerdir?
Diş etine yönelik hastalıklar çeşitli sebeplere bağlı olarak ortaya çıkar. Enfeksiyonun düzeyine göre çeşitli hastalıklar vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
- Gingivitis
- Periodontitis
- Gingival Abse ve Periodontal Abse
Gingivitis, bu hastalıklar arasında en sık gözlemlenenlerden biridir. Dişte meydana gelen enfeksiyonlar dis etleri üzerinde de kendini gösterir. Diş etlerinde kanama, şişlik, kızarıklık görülebilir ve ağız kokusu hissedilebilir. Ancak diğer türler arasında en hafif atlatılanı da gingivitistir. Çok kolay tedavi edilebilir. Tedavi edilmediğinde ise periodontitisin gelişmesine neden olabilir. Periodontitiste diş eti, periodontal lifler ve çene kemiği etkilenir. Diş ve diş eti arasında periodontal cep diye adlandırılan boşluklar oluşur ve bakteriler buraya yerleşir. Diş eti çekilmesi olarak da bilinir. Tedavi geciktiğinde dişlerde güçsüzleşme ve sallanmalar başlayabilir. Gingival abse ve periodontal abse ise iki tür hastalıkta da görülebilir. Yalnız olarak da hastada görünmesi mümkündür. Diş etlerine herhangi bir yabancı cisim battığında şişlik meydana gelebilir. Bu şişlik abse olarak bilinir. İleri boyutlarda kötü kokulu akıntı, kanama, diş etlerinde hafif morlaşma gibi sonuçlara neden olabilir. Tüm diş ve damak hastalığı belirtilerinde hemen uzman hekimlerimiz ile iletişime geçerek tedavi sürecinizi hızlı bir şekilde başlatabilirsiniz.
Diş Eti Tedavisi Nasıl Yapılır?
Diş eti tedavisi aşamaları hastalığın ne durumda olduğuna bağlı olarak değişiklik gösterir. İlaç tedavisi olabileceği gibi bazı durumlarda diş eti ameliyatı da gerekli olabilir. Tamamen hastalığın evresi ve etkilemiş olduğu alan baz alınarak yöntem belirlenir. Diş çekilmesi gerekli olduğu durumlarda öncelikle varsa enfeksiyonun geçmesi için ekstra antibiyotik tedavisine de başlanılabilir. Sağlıklı bir tedavi süreci için beslenmeye ve diş hekimi tarafından verilen ilaçların düzenli kullanılmasına önem verilmelidir.
Diş eti ile ilgili hastalıklarda uygulanan tedavilerde öncelikli amaç enfeksiyona sebep olan bakterilerin uzaklaştırılmasıdır. Ultrasonik cihazlar kullanılarak diş taşı temizliği yapılabilir. Diş eti ceplerindeki yoğun bakteri durumuna bağlı olarak iç ve dış olmak üzere temizleme işlemi de hekimlerimiz tarafından uygulanır. Diş eti ceplerinin temizliğinde köke müdahale edildiği için lokal anestezi uygulanır ve hastanın diş eti uyuşturularak işlem yapılır. Böylece hastanın tedavi sürecinde kendini daha rahat hissetmesini sağlarız.
Temizlik işlemi tamamlandığında diş yüzeyi uygulamalarına geçilir. Burada politür (parlatma) işlemi ile pürüzsüzleştirme çalışması yapılır. Bu çalışma ile diş üzerinde oluşan lekelerin giderilmesi amaçlanır. Tüm tedavi sonlandığında uzman diş hekimimizin sunduğu önerilere dikkat edilmesi önemlidir. Uygun bir ağız bakım rutini sağlanmalı, diş ve diş etlerini çok zorlamadan diş bakımı yapılmalıdır. Gerekli hassasiyetle bakıma devam edildiğinde hastalığın kendini tekrarlaması de önlenmiş olur. Dentasel olarak ihtiyaç duyduğunuz tüm diş eti tedavilerinde ve dişleriniz için gerekli olan implant tedavisi yöntemlerinde uzman kadromuzla sizin için en iyisini amaçlıyoruz. Sağlıklı diş ve diş eti için doktorlarımızla görüşme sağlayabilirsiniz.