Kalıcı dişlerin çıkmasıyla birlikte dişlerde görülen sıkışıklık, çarpıklık, ayrıklık ve çenedeki problemler için uygulanan diş teli tedavisi doğru planla birlikte başarılı sonuçlar vermektedir.
Diş teli tedavisi diğer bir adıyla ortodonti diş ve yüz estetiği için yapılan bir yöntemdir. Çarpık çıkan dişler ve çenedeki problemler için yapılan bu yöntemde dişlerin sıralamasının düzgün olmasının yanı sıra ağız ve diş sağlığı için de olumlu etkiler göstermektedir. Her yaştan kişiye uygulanabilen bu tedavi öncesi ve sonrası yapılması gerekenler tedavinin başarısı için önemlidir.
Doğru Tedavi Planı
Kalıcı dişlerin çıkmasıyla birlikte bazı kişilerde diş ve çenede sorunlar çıkabilir. Bu durumda diş teli tedavisinin erken uygulanması gerekir. Diş ayrıklığı, diş çarpıklığı ve dişlerin sıkışık bir şekilde çıkması gibi sorunlar varsa en yakın zamanda diş hekimine muayene olunmalıdır. Dişlerinizi detaylı olarak muayene eden hekiminiz bu konu hakkında sizi bilgilendirerek size en uygun tedavi planını çıkaracaktır.
Gerekiyorsa Diş çekimi Yapılabilir
Muayenede ilk olarak yüz, dişler ve ağzınızın fotoğrafları da çekilerek dosyalanır. Ayrıca ağız içi hijyeni bu aşamada yapılır ve hastanın konuyla ilgili kayıtları da alınır. Bazı tedavilerde diş çekimine gerek olmazken kimilerinde diş çekiminin yapılması da gerekebilir. Muayene sonrasında ise braket ve tel seçimi yapılır. Diş teli takma süresi en uygununu bulanana kadar 4-5 günlük deneme sonrasında sona erebilir. Diş telleri takmadan önce ise diş taşları ve dolguları temizlenir.
Diş Teli Beklediğinizden Daha Uzun Süre Kalabilir
Diş teli takma sonrasında tedavinin sonuçlanması 8 ay ile 30 ay arasında değişebilmektedir. Tedavi sonuçlanana kadar hatanın düzenli olarak diş hekimine muayene olması da gerekir. Hastaların bu süre içerisinde hijyen ve ağız bakımlarına çok dikkat etmesi gerekir. Aynı şekilde beslenme konusunda da dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır.
Diş teli takıldıktan sonra dikkat edilmesi gerekenler:
- Sert besinler (fındık, badem, fıstık vs.) tüketilmemelidir
- Lokum, macun, sakız tüketilmemeli
- Dişlerin arasına girebilecek cips, patlamış mısır gibi ürünler tüketilmemeli
- Çikolata özellikle yapışkan kıvamda olan karamelli olanlar tüketilmemeli
- Ekmeklerin veya tost gibi ürünlerin sert kısımları tüketilmemeli
- Gazlı içecekler (kola, soda vs.) tüketilmemeli
- Sert meyveler (elma, ayva, armut vs.) soyulduktan sonra tüketilmelidir
- Tavuk ve etler kemiklerinden ayıklandıktan sonra tüketilebilir
- Çekirdekli olan meyve ve diğer besinler çekirdekleri çıkarıldıktan sonra tüketilebilir