Diş çekimi, hem yetişkinlerde hem de çocuklarda sık sık uygulanan diş yöntemleri arasında ilk sıralarda yer alır. Çekim yapılmasına yol açan pek çok farklı unsur vardır. Aynı zamanda çekim yapıldıktan sonra da bazı kısıtlamalar ve dikkate alınması gereken birtakım ufak detaylar söz konusu olur. Çekim sonrasında implant işlemi de sıklıkla başvurulan bir yöntemdir.
Çekilen dişin yerine implant ne zaman yapılır tarzındaki sorular implant yaptırmak isteyenler tarafından sıklıkla merak edilir. Diş çekimi ve implantın yapımı arasında süre tedaviye göre bir dakika ile 6 ay arasında değişebilir. Diş kökünde herhangi bir sorun olmadığında diş çekilerek implant uygulaması yapılabilir. Ama diş hekimlerimiz genelde diş enfeksiyonu ve benzeri nedenlerle çekim yapar. Bu yüzden diş çekildikten sonra o bölgede oluşan enfeksiyonun ortadan kalkması beklenir. Bu bekleme zamanı ise en az 15 gündür.
Bazı zaman ise diş çekimi yapıldıktan sonra kemik hacmi elde edilmesi ve kemik sağlığı için 2 ile 4 ay kadar beklenir. Diş çekiminden sonra farklı bir bekleme sebebi ise sinüs lifting işlemidir. Üst çene bölgesinde sinüse yükseklik kazandırmak için sinüs tabanı yükseltme işlemi yapılır. Bu uygulama nedeni ile implant yapılamaz. Ayrıca bu bölgeye implant yapılması için de 6 ay civarında beklenilmesi gerekir.
İmplant Tedavisinde Süreç Nasıl İşler?
İmplant; titanyumdan üretilen ve diş köküne benzer işlev gören yapay bir diş köküdür. Çene kemiğine tam anlamıyla uyumlu şekildedir. Yani bio uyumuna sahiptir. İmplant tedavisi için diş hekimlerimiz, çene kemiğine yerleşecek implanta uygun uzunluk ve çaptaki yuvaları çene kemiğine açar. Daha sonrasında da uygun yol ve hijyen şartları ile bu implantlar çene kemiğine yerleşir.
Diş hekimlerimiz tarafından çene kemiğine yerleştirilen bu implantların her birinin yerleşme süresi 3 ile 4 dakika arasındadır. İmplantların çene kemiğine tam anlamıyla kaynaması için 3 ay ve 6 ay arasında bir süre beklenir. Çene kemiğine yerleştirilen ve doku dostu olan titanyumdan üretilen implantların beklenen zaman sonrasında üzerlerine porselen ya da zirkonyumdan yapılmış olan protez diş konur.
Operasyon sırasında hastalarımıza lokal anestezi uygularız. Bu nedenle hastalarımız ağrı ya da sızı gibi şeyler hissetmez. Uyuşukluk geçtikten sonra ise kısa süre içinde normal hayata dönülür. Daha sonra diş hekimlerimiz tarafından yazılan ağrı kesiciler ile bu süreç rahat biçimde atlatılır. Diş hekimlerimizin uyarı ve tavsiyelerine uyulduğu takdirde sorunsuz bir tedavi süreci yaşanır.
İmplant uygulaması başarılı olsa dahi implantta kemik erimesi dahil olmak üzere farklı komplikasyonlar olabilir. Bu nedenle implant dişler günde iki kez fırçalanmalıdır. Aynı zamanda diş araları da günde en az bir defa temizlenir. Düzenli diş hekimlerimize gidilerek diş kontrolü yapılması son derece önemli bir konudur. Bu süre zarfından tütün ürünleri de kullanmaktan kaçınılması tavsiye edilir. Sert şeker ve buz çiğneme gibi alışkanlıklardan uzak durulması en önemli ayrıntılar arasında yer alır.
Diş Çekiminden Kaç Gün Sonra İmplant Yapılır?
Diş çekiminden ne kadar sonra implanta başlanır sorusu oldukça sık merak edilen konuların başındadır. Diş çekiminden sonra çekim yarasının iyi olması ve çekim yapılan bölgenin kemikleşmesi için 1,5 ile 2 ay kadar beklenilmesi gerekir. Bazen bu kadar zaman beklenmeden de yapılır. Ancak kimi zaman da kemik tozu kullanmak gerekir. Bazı durumlarda diş çekimi yapıldıktan sonra komplikasyon oluşumu ortaya çıkarsa 3 ay gibi bir zaman beklenmesi gerekir.
İmplant uygulamasının doğal diş durumuna gelme kıvamı 8 ile 12 hafta sürebilir. Kemiğin iyileşmesi halinde implant üzerine protez diş takılır. Tüm bu süreçlerde hekimlerimizin verdikleri tavsiyelere ve uyarılara dikkat etmek gerekir. Bu şekilde olursa süreç, daha rahat ve sağlıklı biçimde atlatılır.
İmplant Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
İmplant tedavisinden sonra iyileşme sürecinde birtakım rahatsızlıklar yaşanabilir. Bazen yüzde ve diş etlerinde şişme gibi olumsuz durumlar meydana gelir. Operasyon sonrası diş etlerinde ya da ciltte morarmalar dahi olabilir. İmplant bölgesi ağrı ya da sızı yapabilir. Tüm bunların yanı sıra hafif bir kanama görülebilir. Bu ve benzeri belirtiler ameliyattan sonra görülebilir. Ancak daha sonraki günlerde kötüleşirse diş hekimlerimize başvurulması gerekir. Zira bu durum hekimlerimiz tarafından müdahale edilmesi gereken bir implant sorununa yol açabilir.
İmplant sonrası diş hekimlerimiz, iyileşmeye yardımcı olması için yumuşak gıdalar tüketilmesini ve verilen ilaçların düzenli kullanımını tavsiye eder. Bu süreçte sabırlı olunması ve hekimlerimizin tavsiyelerine uyulması gerekir. Diş implantları genel olarak rutin işlemlerdir. İmplant ameliyatı başarılı olsa bile kemik erimesi ve benzeri farklı komplikasyonlar olabilir.
Dentasel Ağız ve Diş Sağlığı olarak, tüm diş tedavi yöntemlerinde her zaman hastalarımızın sağlığını ve memnuniyetini göz önünde bulundurur. İmplant öncesinde kanal tedavisi olsun diğer ağız ve diş sağlığı hizmetlerinde her zaman en iyiye bizimle ulaşırsınız.
İmplant, her dönem yoğun ilgi gören ve sık sık ihtiyaç duyulan diş operasyonları arasında ilk sıralarda yer almıştır. Bu nedenle, son derece önemli bir noktadır. Bu süreçten olumlu ve verimli yanıt alabilmek adına başarılı hizmet veren kurumlara başvurulması gerekir. Dentasel olarak yaptığımız başarılı işlemler ile her zamana adımızdan söz ettirmeyi başardık.
Bu sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amacı taşır. İçerikte tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.