Diş etleri ağız sağlığı için çok önemlidir. Diş etleri, ağzınızdan çene kemiğinizi kaplayan sert ve pembe dokulardan oluşan kısımdır. Diş etlerimizde kalın ve lifli kan damarları vardır. Diş etlerinizde bir problem olduğunda bu damaralar kendilerini belli edebilirler.
Diş eti şişmesi genellikle diş etinin dişle birleştiği yerde başlar. Ancak diş etleriniz bazı durumlarda o kadar şişebilir ki dişlerinizin bazı kısımlarını örtmeye başlar. Ayrıca şişmiş diş etleri normal pembe rengi yerine kırmızı görünebilir. Problemli ve rahatsızlığı bulunan diş etleri genellikle tahriş olur, hassaslaşır ve ağrı meydana getirirler. Dişlerinizi fırçalarken ya da diş ipi kullanırken, diş etlerinizin normalden daha kolay şekilde kanadığını da görebilirsiniz.
Diş etlerinde meydana gelebilecek bir sorunun ve şişliğin pek çok nedeni olabilir. Çoğu zaman kanayan ve şişmiş diş etleri pek çok hastalığın belirtisi olabilir. Eğer diş eti şişmesi ve buna bağlı belirtiler yaşıyorsanız polikliniğimize gelerek ağız ve diş sağlığınızı korumak için önemli bir adım atabilirsiniz.
Diş Eti Şişmesinin Başlıca Nedenleri Nelerdir?
Ağız bakımı denildiğinde genellikle dişlerimizi temiz tutmaya odaklanırız. Ancak diş etleri de sağlıklı kalmak için aynı derecede öneme sahiptir. Diş etleri ağzımızın ve aynı zamanda vücudumuzun da enfeksiyondan korunmasına yardımcı olur. Diş eti şişmesi ve ağrısı hastalıkların bir işareti olabilir, bu sebeple de asla göz ardı edilmemelidir. Diş eti şişmesinin başlıca nedenleri şu şekildedir:
- Ağız bölgesine dışardan alınan bir darbe diş etlerinde sorunlara ve kanamaya neden olabilir.
- Yetersiz beslenme, şişmiş diş etlerine neden olabilir. C vitamini eksikliği en büyük nedenlerin başında gelir.
- Uygun olmayan takma dişler ve ağız bakım ürünlerinin kullanılması.
- Hamilelik sırasındaki hormonal değişiklikler meydana gelmesi.
- Diş fırçalamamak veya düzenli ağız temizliği yapmamak.
- Diş etinin iltihaplanması.
- Ağız kuruluğunun olması.
Diş Eti Şişmesinin Belirtileri Nelerdir?
Diş eti şişmesine, altta yatan hastalığa, bozukluklara veya sağlık durumunuza bağlı olarak değişen diğer belirtiler eşlik edebilir. Diş etlerini etkileyen rahatsızlıklar diğer vücut sistemlerini de bozabilir. Diş etleri şiştiğinde veya şişmeden hemen önce bazı vücudumuzda bazı belirtiler meydana gelir. Diş eti kanaması ve diş etlerinde parlak kırmızı veya kırmızı-mor görünüm bunlardan ilk önce ortaya çıkan belirtilerdir. Ayrıca rahatsız olan diş etinize dokunulduğunda acı hissedebilirsiniz. Bunlarla birlikte diş eti çekilmesi ve ağızda meydana gelen uzun süreli yaralar da bu belirtiler arasındadır. Bu durum farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Mesela, sadece alt diş eti şişmesi şeklinde de kendisini gösterebilir.
Şişmiş diş etleri ile birlikte vücudunuzda meydana gelebilecek başka belirtiler olabilir. Ağız kokusu, ishal veya kabızlık, dişlerin gevşek durması, baş dönmesi bu belirtiler arasında en çok karşılaşılanlar arasındadır. Ayrıca mide bulantısı, öğürme, ciltte solgunluk, boğaz ve dilde şişmeler ve kilo kaybı da nadiren görülebilecek belirtiler arasındadır. İnsanlar dişlerine diş etlerinden daha fazla önem verse de diş problemleri genelde diş eti kaynaklıdır. Diş etlerinizde herhangi bir rahatsızlık varsa zaman geçirmeden bir diş hekimine görünmelisiniz.
Diş Eti Şişmesi Tanısı Nasıl Konur?
Diş hekimlerinin muayenelerinde rutin olarak diş etleri de kontrol edilir. Diş eti şişmesi tanısı konulabilmesi için dişler ile diş etleri arasındaki boşluklar ölçülür. Diş eti çekilmesi olarak adlandırılan durum ve dişlerde diş etinden kaynaklanan sorunlara bakılır. Bu ölçümler ve kontroller diş etlerinin ve sorunlu bölgelerin genel durumunu ortaya çıkaracaktır.
Dolgudan sonra diş eti şişmesi gibi geçici sağlık sorunları olabileceği gibi ciddi bir durumdan dolayı da diş etleriniz belirti vermiş olabilir. Diş etlerinize şişme tanısı konulması için ağzınızda kanama, diş etlerinin kızarıklığı, diş etlerinin şişkinliği, ağız kokusu, iki haftadan uzun süren kalıcı bir yara veya yumru olup olmadığı kontrol edilir. Ayrıca diğer sorunların teşhisi için diş etinizden parça alınıp da incelenebilir.
Kişilerde diş veya diş eti rahatsızlıkları olmasa bile yılda en az bir veya iki kez diş muayenesi yapılmalıdır. Bu kontroller sayesinde diş hekiminin herhangi bir sorunu önceden teşhis etmesi ve daha kötüye gitmeden diş eti tedavisi yapması gerekir.
Diş Eti Şişmesi Nasıl Geçer?
Diş etlerinizde sorunlar veya şişlikler varsa evde yapabileceğiniz bazı yöntemlerle de şişliklere çözüm bulabilirsiniz. Diş etlerinizi nazikçe fırçalayarak ve diş ipi kullanarak temizleyin, böylece dokunuzu tahriş etmezsiniz ve şişlikleri indirebilirsiniz. Ayrıca ağzınızdaki bakterilerden kurtulmak için ağzınızı tuzlu su ile çalkalayabilirsiniz.
Bol su içmek de ağızda hastalığa neden olan bakterileri öldüren tükürük üretimini artırmaya yardımcı olacaktır. Alkol ve tütün gibi sağlığa zararlı maddeler diş eti şişmesinin nedenleri arasındadır. Bu maddeleri azaltmak veya tamamen bırakmak da şişliklerin inmesini sağlayabilir. Ayrıca diş eti ağrısını azaltmak için yüzünüzü sıcak tutabilirsiniz. Soğuk uygulamak ise şişmeyi azaltmaya yardımcı olabilir.
Diş Eti Şişmesi Tedavisi Nasıl Yapılmalıdır?
Diş etlerinizdeki şişlik iki haftadan uzun süredir devam ediyorsa geç kalmadan diş hekiminize görünmelisiniz. Diş hekiminiz, dişleriniz ile ilgili belirtilerin ne zaman başladığı ve ne sıklıkta ortaya çıktığına yönelik sorular soracaktır. Sonrasında da durumu tam teşhis etmek için ağız ve diş röntgeni de çekilecektir. Diş hekiminiz hamile olup olmadığınızı ve beslenme alışkanlıklarınız herhangi bir değişiklik olup olmadığını bilmek isteyebilir. Bunlarla birlikte sorunu tam olarak tespit etmek için kan testleri de isteyebilir.
Diş eti şişmesinin olası nedenine bağlı olarak, diş hekiminiz diş eti iltihabını önlemeye ya da diş plağını azaltmaya yardımcı olan ağız gargaraları önerebilir. Bazı durumlarda, antibiyotik kullanmanız da gerekli olabilir. Peki, diş eti şişmesi kaç günde iner? Çok fazla şişliğiniz ve diş eti iltihabı yoksa ilaçları kullanmaya başladıktan 2-3 gün sonra şişlikleriniz inmeye başlar.
Ancak aşırı bir şişliğiniz ve iltihabınız varsa, ameliyat olmanız gerekebilir. Ayrıca diş hekiminiz diş etlerinin iyileşmesini sağlamak için dişlerin köklerindeki hastalıklı diş etlerini, diş plağını ve diş taşlarını temizleyebilir.
Diş Eti Şişmesi Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Diş eti sorunlarının en yaygın nedeni, dişlerde plak oluşumunu artıran ve diş eti dokularının iltihaplanmasına neden olan kötü ağız bakımı ve kötü alışkanlıklardır. Tedavi edilmeyen diş eti sorunları, alttaki dokulara ve kemiğe yayılan diş eti hastalığına dönüşebilir. Bu sorunlar ise diş kaybına yol açabilecek çok daha ciddi bir durumlardır.
Kronikleşen diş eti iltihabının ise pek çok nedeni olabilir. Diş etlerinin solunum yolu hastalıkları, diyabet, damar yolu hastalıkları, gibi bazı hastalıklarla ilişkili olduğu düşünülmektedir. Bazı araştırmalar, diş eti çekilmesinin kaynağı olan bakterilerin diş eti dokusu yoluyla kan dolaşımınıza girebileceğini ve muhtemelen kalbinizi, akciğerlerinizi ve vücudunuzun diğer kısımlarını etkileyebileceğini ortaya koymaktadır.
Gün geçtikçe daha kötü gidebilecek diş eti iltihapları zamanında tedavi edilmelidir. Sorunlu diş etleri ağrılı, enfeksiyon ve kanamalara neden olabilir. Bu gibi durumlarda yaşam kaliteniz ve günlük hayatınız çok ciddi boyutlarda etkilenebilir. Yetersiz beslenme ve kötü yaşam koşullarına sahip olan ülkelerde diş eti sorunları daha yaygın olmasına rağmen dünya genelinde görülen bir rahatsızlıktır.
Bazı Diş Eti Şişmesi Türleri
Diş çevresinde şişmiş diş eti dokusu fark ederseniz, bunun nedeni diş eti hastalığı, kötü diş bakımları veya enfeksiyon olabilir. Bu rahatsızlıklar ağzınızın her bölgesinde meydana gelebilir ve hepsinin altında yatan sebep farklıdır.
-
20lik Diş Eti Şişmesi
Diş çıkması için diş etleriniz yarılmaya başladığında şişlik meydana gelebilir. 20’lik dişleriniz çıkarken diş etinizde şişme olabilir. Ayrıca bu şişlik ile enfeksiyon da meydana gelebilir. Peki, 20lik diş eti şişmesi nasıl geçer? 20lik diş hakkında yazdığımız içeriğe de göz atabilirsiniz.
Yemekten sonra dişlerin üzerinde kalan bakteriler ve yiyecek artıkları, şişmiş diş etinin altına gidebilir ve dokunuzu tahriş edebilir. Ciddi durumlarda, şişlik veya enfeksiyon çeneye, yanaklara ve boyuna kadar uzanabilir. Böyle bir durumda zaman geçirmeden bir diş hekimine görünmelisiniz.
-
Arka Diş Eti Şişmesi
Şişmiş, iltihaplı diş etleriniz varsa, bu tip sorunlar başka ciddi rahatsızlıklara da yol açabilir. Şişmiş ve tahriş olmuş diş etleri ağzınızın her yerinde olabileceği gibi arka diş etlerinde daha sık görünebilir. Bu şişliklerin en yaygın nedeni diş eti hastalığıdır. Ancak yanlış fırçalama teknikleri veya yanlış diş ipi kullanımı da şişliklere neden olabilir. Ayrıca tütün kullanımı, kemoterapi, hormon değişiklikleri ve diş protezlerinden kaynaklanan tahriş de bu rahatsızlıklarda rol oynayabilir. Diş eti şişmesi sorunu yaşayan kişilerin sıklıkla merak ettikleri konuların başında da arkada ulaşılamayan kısımdaki arka diş eti şişmesi nasıl geçer konusudur Ağzınızın arka bölgesinde meydana gelen şişlikler geç fark edileceği gibi ihmal de edilebilir. Geçici çözüm olarak ılık şeyler tüketebilirsiniz ve ağrıyı dindirmek için soğuk baskı yapabilirsiniz. Ancak vakit geçirmeden bir diş hekimine görünmekte fayda vardır.
-
Damak Şişmesi
Damak şişmesi sık karşılaşılan yaygın bir rahatsızlıktır. Damak şişmeleri yediğiniz bir yiyecekten veya sıcak bir içecekten olabileceği gibi ciddi rahatsızlıklarında bir belirtisi olabilir. Damak şişmesinin diğer nedenleri arasında damak apseleri ve tükürük bezi tümörleri olabilir. Damak şişliği ileri derecede olan bir kişi için tahliller ve kontroller hemen yapılmalıdır. Bu rahatsızlıklar ciddi hastalıkların bir işareti olabilir.
-
Ön Diş Eti Şişmesi
Ön diş eti şişmesi, diş etlerinizdeki bir hastalığın hafif ve erken ortaya çıkan bir şeklidir. Diş eti iltihabı, bakteriler diş etlerini etkilediğinde ortaya çıkar ve genellikle diş eti dokunuzda şiş, kırmızı bir görüntü oluşur. Ayrıca diş fırçalarken ya da dokunduğunuzda diş etleriniz hızlı kanamaya meyillidir.
Diş eti şişlikleri, diş hekimi yardımıyla başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Ancak tedavi edilmediği takdirde, durum daha şiddetli bir diş eti hastalığına dönebilir. Dentasel olarak sizlerin bu süreci en rahat biçimde geçirmesi için çalışıyoruz.
-
Kaplama Diş Eti Şişmesi
Dişlerinize kaplama yaptırdıktan sonra diş eti rahatsızlıkları yaşayabilirsiniz. Tedavi olduktan bir süre sonra kaplama diş eti şişmesi rahatsızlıklarınız başlayabilir. Bu nadirde olsa yaşanan bir durumdur. Bu durumdaki diş eti şişkinliğinin yaygın bir nedeni, diş hekiminizin çıkarmadığı fazla yapıştırma maddesidir. Kaplamayı yapıştırmakta kullanılan madde diş eti dokunuzu tahriş eder. Bundan dolayı iltihaplanma ve şişkinlik oluşabilir. Diş etlerinizdeki enfeksiyon yayılabilir ve dişlerinizi etkileyebilir, bu yüzden kanal tedavisine ihtiyacınız olabilir.
-
Diş Teli Varken Diş Etlerinin Şişmesi
Diş teli taktıktan birkaç ay sonra diş etlerinizin şiştiğini fark edebilirsiniz. Diş eti hastalıkları, genellikle diş plağı ile başlayan bakteriyel bir enfeksiyondur. Dişlerdeki bu ince, birikmiş plaklar, diş hastalığına neden olan bakterilerle doldurulur. Bu teller olması gerektiğinden ne kadar fazla kalırsa, diş eti şişliği riskiniz de o kadar fazla olur. Ayrıca diş tellerinin kendisi de diş etlerinizi tahriş edebilir. Bu tahriş diş etlerinde rahatsızlığa yol açar ve şişkinliğe neden olabilir.
-
Bebeklerde ve Çocuklarda Diş Eti Şişmesi
Diş çıkarma, çocuklarda şişmiş diş etlerinin en yaygın nedenidir. Çocuklarda bebek dişler ve kalıcı dişler çıktıkça, çevresindeki diş etleri şişmeye ve iltihaplı görünmeye başlarlar. Bu diş eti dokuları hassaslaşır ve diş etinin rengi biraz solmuş görünebilir. Sık karşılaşılan bu durum genelde normal bir süreçtir.
Bu sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amacı taşır. İçerikte tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.