İmplant tedavisi, en basit anlatımla eksik dişlerin yerine vidalama ile yenilerinin yapılması işlemidir. Bu vidalar, titanyumdan yapılır ve çene kemiğinin içine yerleştirilir. Vidaların üzerine de hazırlanan diş protezi getirilir.
İmplant tedavisinin diğer diş tedavilerine göre avantajlı kısmı, yan taraftaki komşu dişlere herhangi bir müdahale gerekmemesidir. Yalnızca eksik kısım için tekil işlem uygulanır. İşlem sonucunda implant kök görevi görür ve doğal dişin yerini tutar. Kişiler, rahatlıkla kendi dişleri gibi kullanabilirler. Dentasel olarak implant tedavisini başarılı bir şekilde yürütmekte ve siz değerli hastalarımızın sağlıklı dişlere kavuşmasını sağlamaktayız.
İmplant Kaç Aşamada Takılır?
İmplant diş tedavisini, aşamalı bir şekilde planlayıp uygularız. Bu aşamalar arasında planlama, operasyon evreleri de vardır. İmplant, 5 aşamada takılır. İmplant takılmasında uyguladığımız 2 yöntem vardır.
İmplant tedavisinde uyguladığımız birinci yöntem; hemen yüklemedir. Bu yöntemde diş çekildikten hemen sonra beklemeden implant tedavisine geçiş yapıp yeni diş yerleştiririz.
İkinci yöntem ise; diş çekildikten sonra bir süre beklemektir. Bekleme süresi 1 – 3 ay arası olabilir. Bekleme süresinin amacı, kemik ile implantın daha iyi kaynamasını sağlamaktır.
İmplant Aşamaları Nelerdir?
İmplant diş tedavisi aşamaları, beş alt maddede incelenir. Diş tedavisine başlamadan önce gerekli ön tanıyı yaparız. İşleme geçmeden hemen önce de ağız hijyeninin en iyi şekilde sağlanması amaçlanır. Tedavi için ilk aşama, implantı çene kemiğine yerleştirmektir.
Titanyumdan üretilen vidalar, çeneye yerleştirip yaklaşık olarak 1 – 3 ay gibi bir süre implantın çene ile birleşmesini bekleriz. Ardından ikinci aşamaya geçeriz. İkinci aşamada titanyum vidaların üzerine diş malzemesi yerleştiririz. Uygunluğa ve hastanın talebine göre zirkonyum veya porselen dişler tasarlarız. Bu protez dişler ile öncelikli olarak yapıştırma ya da vidalama yöntemleriyle hasta üzerinde prova yapılır. Ardından implantlar tam olarak yerlerine yerleştirilerek tedavi tamamlanır.
İlk Muayene ve Planlama
İmplant tedavisinde ilk muayene ile hastanın bu tedaviye uyumlu olup olmadığını belirleriz. Hekimlerimiz, ağız içini detaylı muayene ederler. Diş etleri, alt ve üst çene, dişlerin durumu, implanta uygun oluşu gibi detaylı bir inceleme yapılır. Muayenenin ardından planlamaya geçilir. Kaç adet implant kullanılacak, implantların yapısı, üzerine yapılacak diş protezinin cinsi gibi tüm detaylar planlanır. Bu planlamayı üç boyutlu tomografi ile çenenin görüntüsünü alarak detaylandırmaktayız. Böylece implantın uygulanacağı bölgeyi de en az hatayla belirleyerek hastayı memnun edecek bir işleme başlarız.
İmplant Operasyon Aşaması
İmplant operasyonu uzman diş hekimlerimiz tarafından hastaya en uygun olacak planlama ile yapılır. Operasyona geçmeden önce lokal anestezi ile diş ve çene bölgesi uyarılır. Uygun cerrahi aletler ile implantın uygulanacağı yuvalar açılır ve implant bu yuvalara yerleştirilir. Dikişli implant işleminde diş eti kısmına bir kesi açılarak kemiğe ulaşılır ve vidalama yapılır. İmplant yerleştirildikten sonra dikiş atılarak bu alandaki işlem tamamlanılır. Operasyon sürecinin tamamen bitmesi, hastaya ve uygulanacak implant sayısına göre 3 aya kadar değişiklik gösterir. Yaklaşık 15 – 40 dakikalık sürelerde takılan implantın çene kemiği ile bütünleşmesi beklenir, ardından da kaplama olacak malzeme ile diş protezi tamamlanır.
İyileşme Dönemi
Başarısız implant oranı dünya geneli %5 civarıdır. Bunun dışında genellikle yapılan implant operasyonları başarılı şekilde çene kemiğine kaynar ve hasta sorun olmadan kendi dişi gibi yapılan implantı da kullanmaya devam eder. Operasyon gerçekleştikten sonra alt çene için 2 – 2,5 ay; üst çene için 3 – 4 ay geçtikten sonra implant tamamen kemikle bütünleşir.
İmplantın Yerleştirilmesi
Hastaya lokal anestezi yapıldıktan sonra planlanan şekilde implant yerleştirmesi yapılır. Bazı hastalarda çene kemiği yeterli olmayabilir. Böyle durumlarda da doku ilavesi gerekebildiğinden genel anestezi yapılarak implant tedavisi uygulanır.
Protezin Yapılması
İmplant tedavisinde gerekli teşhis ve planlamalar yapıldıktan sonra protez hazırlığı aşamasına geçilir. Bu aşamada hastanın kişisel zevkleri ve mevcut dişlerinin durumu göz önünde bulundurularak bir protez tasarlanır. Ağız içi ölçüsü alınır. Diğer dişlerle uyumlu görünecek bir renge karar verilir. Sonrasında hastanın mevcut dişlerine uyum sağlayacak şekilde protez hazırlanır.
Bu sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amacı taşır. İçerikte tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.