Bazen diş taşı olarak da isimlendirilen tartar, dişlerde sertleşen plaklardır. Diş plağı ise dişlerinizde biriken yumuşak, yapışkan bir tabakadır. Eğer ağız ve diş bakımı düzenli yapılmazsa plaklar diş taşlarına dönüşürler. Diş eti çizgisinde ve diş etinin altında da tartar oluşabilir. Bu da diş etini tahriş edebilir. Dişlerde oluşan diş taşı plakların yapışmasını daha da kolaylaştırır. Bu durum da zaman içerisinde dişte siyah leke ya da diş eti hastalıkları tarzında çok ciddi durumlara yol açabilir.
Dişte oluşan siyah leke sadece diş veya diş etlerinin sağlığını tehdit etmez. Aynı zamanda kötü bir görüntü oluşturur. Tartar, yapısı gereği daha gözenekli olduğu için dişte siyah leke oluşumunu artırır. Bu nedenle de fazla kahve – çay tüketimine dikkat etmek ve diş taşı oluşumunu önlemek özellikle çok önemlidir.
Görünüm açısından en önemli parçamız olan dişlerin temiz olması sadece görünümü değil sağlığı da etkileyen bir unsurdur. Bu sebeple de dişlerinde bu tarz lekeler olan kişiler sıklıkla dişte siyah leke neden olur ve dişte siyah leke nasıl geçer sorularının cevaplarını ararlar.
Dişteki Siyah Lekeler Genellikle Neden Olur?
Bir dişte siyah nokta gördükten sonra yapılacak ilk şey sakin olmaktır. Dişteki siyah lekelerin oluşmasının pek çok sebebi olabilir. Panik yapmanıza gerek yoktur. Çünkü dişlerdeki siyah lekeler genellikle kalıcı değildir. Bu tarz bir lekenin oluşumunun sebebi önemsiz olabileceği gibi büyük bir sorunun habercisi de olabilir. Sorunun teşhisine bağlı olarak, uygulanacak tedavi de değişecektir. Peki, dişte neden siyah leke olur? Bu soruya verilen yaygın cevapları aşağıda sıralayalım:
- Diş çürüğü
- Dişlerdeki boşluklar
- Dişte olan yaralanmalar
- Dişteki tartar oluşumu
- Kahve, çay ya da soda tarzındaki yiyecek veya içeceklerin çok sık tüketilmesi
- Sigara ve puro gibi nikotin ürünlerinin kullanılması
- Aşırı florür alımı
- Çölyak hastalığı gibi tıbbi durumlar
Siyah lekeler yetişkin ve çocuklar kadar bebeklerde de olabilir. Bebeklerde dişte siyah leke antibiyotik kullanımından kaynaklanabilir
Diş Taşları Nasıl Önlenir?
Ağız sağlığını korumak ve dişlerde plak oluşumunu önlemek, diş taşlarına engel olmanın en iyi yoludur. Diş taşlarını önlemeye yardımcı olması için, dişlerin günde 2 kez fırçalanması gerekir. Aynı zamanda günde bir kez de diş ipi kullanılmalıdır. Diş hekimlerinin uyguladıkları tedaviler ve temizlik sayesinde dişlerde siyah lekelerin oluşumu da rahatlıkla önlenebilir.
Erişkin Dişlerindeki Siyah Lekelerin En Sık Sebepleri
Dişte siyah leke oluşmasının en önemli ve en sık nedeni diş çürüğüdür. Bunun haricinde şeker içeriği yüksek gıdaları aşırı tüketmek ve sonrasında doğru ağız temizliği yapmamak hem çürüklere hem de kararmaya neden olabilir. Bu kararlamalar oldukça sıkıntı vericidir. Bu sebepledir ki sıklıkla diş kararması neden olur ve diş kararması nasıl geçer soruları merak edilir.
Şeker, ağızdaki bakteriler tarafından parçalanır. Bu parçalar, diş plağının yoğun olduğu yerlerde mineyi zayıflatır. Dişlerinizi düzenli fırçalayarak ve diş ipi kullanarak az da olsa dişte siyah leke temizleme işlemi yapılabilir.
Çocuğumda Oluşan Siyah Diş Lekelerin Nedeni Ne Olabilir?
Siyah lekeler büyükler kadar çocuklarda da oluştuğu için aileler çocuğun dişlerdeki siyah lekeler neden oluşur ve çocuğun dişlerdeki siyah lekeler nasıl geçer sorularının yanıtını ararlar. Çocuklardaki siyah diş lekelerinin nedenleri çok çeşitli olabilir. Bu tarz lekelere bazı ilaçların yanı sıra yiyecekler ve içeceklerde sebebiyet verebilir.
Ayrıca siyah noktalar, ciddi diş sağlığı sorunlarından veya çürüklerden dolayı oluşan boşluklardan da kaynaklanabilir. Bunlarla birlikte çocuklarda diş kararması, genellikle diş hijyenine dikkat etmemenin sonucu olarak plak oluşumundan kaynaklanır.
Bebekleri olan aileler tarafından da bebeklerde diş kararması nasıl geçer ve diş kararması sebepleri nelerdir soruları sıklıkla merak edilir. Bebeklerde diş kararması sebepleri ise demir eksikliği için alınan ilaçlar, şuruplar ve pekmez tarzı gıdalar olabilir. Dişte siyah leke diş etlerinde de olabileceği gibi genellikle çocuğun diş yüzeyinde görülür.
Diş Lekelenmelerinde Ne Tür Tedavi Uygulanabilir?
Dişte olan siyah lekelerin nedenini saptamak ne tür bir tedavi uygulanacağını karar vermede önemli bir etkendir. Evde uygulanan bazı şeyler siyah diş lekelerini bir nebze giderebilir.
Ancak kalıcı hale gelmiş lekeleri evde tedavi etmek mümkün değildir. Bunlar için bir diş hekimine görünmek gerekir. Dişleri birkaç günde bir kabartma tozu ve su karışımıyla fırçalamak ya da reçetesiz satılan diş beyazlatma ürünleri kullanmak bu konuda yardımcı olabilir. Ancak lekelerin nedeni diş taşı veya tıbbi rahatsızlıklarsa diş hekimini ziyaret etmek gerekebilir.
Diş hekimi tartar ve plağı dişlerden temizlemek için uygun aletleri kullanır. Peki, bebeklerde diş lekeleri nasıl temizlenir? Diş hekimi bebek ve çocuklar için ayrı prosedürler uygulayabilir. Bu tip uygulamalara ağartma ve topikal florür uygulaması örnek olarak verilebilir. Tuzla özel diş hastanesi, bu işlemler için en iyi seçeneklerden biridir.
Dişte Oluşan Siyah Lekeler Zararlı mıdır?
Siyah diş lekeleri nasıl temizlenir, dişlerdeki siyah lekeler nasıl geçer veya oluşmaması için neler yapılmalıdır gibi konularda dikkatli olmak diş sağlığı açısından oldukça önemlidir. Çünkü siyah lekeler tedavi edilmezse bu siyahlanmalar diş çürümesine neden olabilir. Dişlerden fırçalayarak lekelerin çıkarılamaması durumunda geç olmadan bir diş hekiminden hizmet almak çok önemlidir.
Çocukların dişlerindeki tartar ve plak birikimi, zamanla diş minesine zarar verir. Bu sebeple bu durum sürekli kontrol edilmelidir. Bebeklerde de durum aynıdır. Bebeklerde dişte siyah lekeler enfeksiyonların yanı sıra çürüklere de yol açabilir.
Dişteki Siyah Lekeler Çürük mü?
Dişlerde meydana gelen çürüklerin en yaygın nedenlerinin başında bu koyu lekeler gelir. Ancak her leke tehlikeli olacak anlamında da değildir. Çünkü bazen bu lekeler sadece yiyecek veya içeceklerden kaynaklı yüzey lekeleridir. Diş temizliği ve diş beyazlatma işlemleri ile dişte siyah lekeler kolayca çıkarılabilir. Çocuklarda kullanılan bazı ilaçlar da süt dişlerindeki siyah lekelere neden olabilir.
Diş muayenesi sırasında diş hekimi dişlerdeki lekeleri özel aletler ile kontrol eder.
Siyah Lekeleri Giderme ve Önleme
Dişlerde olan siyah lekeleri gidermenin ve oluşmasını önlemenin en iyi yollarından biri iyi ve düzenli ağız bakımı yapmaktır. İyi bir ağız bakımı yapmak için aşağıdakiler uygulanabilir:
- Günde en az iki defa dişleri fırçalamak ve florürlü diş macunu kullanmak
- Günde en bir defa dişlerin arasını diş ipiyle temizlemek
- Yılda en az iki defa profesyonel diş temizliği için diş hekimine gitmek
- Tüketilen şekerli gıdaların miktarını azaltmak
- Dengeli ve besleyici yemekler yemek
- Öğün aralarında atıştırmayı sınırlandırmak
- Ek florür ve özel diş macunları kullanmak
Dişteki siyah lekeler nasıl geçer, sorusunun tam cevabını almak için diş hekimi ile konuşmak gerekir. Dişlerde olan çürükler tedavi edilmezse dişi kurtarmak zorlaşır. Sonrasında da implant gibi tedavilere geçilmek zorunda kalınabilir. İmplant markası önemli mi, tedavi süreci nasıldır gibi sorular için de yine diş hekiminden fikir almak doğru olacaktır.
Kişiler kendilerini uygun ağız bakımını yapıp dişlerine iyi bakarlarsa, siyah lekelerin oluşmasını en başta önleyebilirler. Ancak 1 yaş bebeklerde diş kararması gibi durumların meydana gelmesinde ağız bakımının dışında kullanılan ilaçlar etkili olabilir. Çocukların dişlerinin sağlıklı olması ve düzgün olması için uygulanacak yöntemler ve diş teli tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler hakkında da bilgi almak için mutlaka bir hekim ile görüşmek gerekir.